logo_header1
086-33662620

دسترسی سریع

طرح توجیهی

طرح توجیهی چیست؟

گزارشی که توجیه‌ پذیری یک طرح را در ابعاد مختلف از قبیل بازار، فنی و مالی مورد بررسی و مطالعه قرار می‌دهد، گزارش طرح توجیهی(معادل واژه انگلیسی Feasibility Study Report) نام دارد. طرح توجیهی ابعاد مختلف یک پروژه از قبیل بازار، فنی و مالی را بررسی کرده و به سه قسمت تقسیم می‌شود.
1- تجزیه و تحلیل مالی یا Financial Analysis
2- مطالعه بازار یا Market Study
3- توجیه‌پذیری فنی یا Technical Feasibility

طرح توجیهی


تهیه گزارش به منظور ارزیابی علمی و امکان موفقیت یک پروژه است. بنابراین افراد پیش از آن که زمان و پول خود را صرف یک پروژه ی کاری و سرمایه گذاری نمایند، ابتدا طرح توجیهی را تهیه کرده و سپس با مطالعه ی آن و با بررسی این که اگر پروژه ای که در نظر دارند، امکان موفقیت دارد، آن را عملی می سازند .

طرح توجیهی چیست؟فعالیت در یک صنعت مستلزم داشتن اطلاعات کافی در آن زمینه است. همینطور داشتن تجارب لازم صرفا از طریق فعالیت در آن عرصه و مشورت با فعالان آن صنعت امکان پذیر است. مهم تر از همه پیش بینی شرایط پروژه در سال های بعد است تا از موفقیت آن اطمینان داشته باشیم. همه این موارد در یک طرح توجیهی نگارش میشود که در ادامه با آن آشنا میشویم.
یک مطالعه همه جانبه راجع به یک پروژه یا یک ایده است. به زبان ساده تر این اسناد نگارش شده همانطور که از اسمش مشخص است کمک می کند تا بقیه افراد ( نهاد ها٬ سازمان ها و بانک ها ) را نسبت به موفقیت پروژه توجیه و به دلایل کافی استناد کند. اما در درجه اول خود شخص متقاضی از نگارش طرح منتفع می شود.

مزایای تهیه طرح


– بررسی دقیق پروژه با استفاده از اطلاعات روز
– محاسبه شاخص های اقتصادی
– پیش بینی آینده محصول در سناریو های مختلف
– گردآوری و تدوین اطلاعات مربوط به فرآیند تولید و ماشین آلات مورد نیاز
– بررسی همه جانبه بازار محصول در داخل و خارج از کشور
– و …
پس از تهیه طرح شما میتوانید سرمایه گذاران و یا بانک ها را نسب به توجیه پذیر بودن ایده خود متقاعد کنید و نسبت به تامین بودجه اقدام نمائید. روی دیگر طرح توجیهی گفتن واقعیت ها قبل از اجرا است. شاید ایده مورد نظر شما در زبان سودآور و موفق باشد اما با بررسی دقیق و در نظرگیری شرایط پروژه خلاف آن اثبات گردد و انتظارات را برآورده نکند. پس بهتر است قبل از هر اقدام اجرایی بررسی های لازم انجام شود تا ضرر به حداقل میزان خود برسد.

فرآیند تهیه طرح توجیهی چگونه است ؟

یک طرح توجیهی باید توسط افراد متخصص هر صنعت نوشته شود. برای مثال در تهیه طرح پتروشیمی احتیاج است تا چند کارشناس شامل مهندس صنایع٬ مهندس شیمی٬ مهندس پتروشیمی٬ مهندس محیط زیست ( یا منابع طبیعی ) و البته مهندس برق و مکانیک ٬ هر بخش را به شکل فنی مورد بررسی قرار دهند و نتایج معتبر را بدست آورند. در ادامه تمامی نتایج در یک سند گردآوری میشود و با استفاده از نرم افزار های مالی محاسبه و اثبات میگردند.
یک طرح توجیهی شامل چند بخش زیر است :


1- بازار : بررسی وضعیت محصول در بازار (عرضه و تقاضای محصول) ، میزان صادرات و واردات آن و همچنین جزئیات فعالیت رقبا.
نخستین بخش مورد بررسی ، مطالعات بازار است:
یکی از بخش های لازم برای هر طرحی وجود محصولات یا خدمات میباشد، یکی از اهداف طرح توجیهی ، رساندن خدمات یا کالای ما به بازار هدف است، طوری که بازار از آن استقبال کند و پیش از هر چیز ما باید بازار مورد هدف خود را بشناسیم، سپس رقبا را تحلیل و بررسی کنیم، و بعد با استفاده از روش هایی برای خود در بازار جایی پیداکنیم که تمامی موارد ذکر شده باید در یک طرح توجیهی کامل قرار بگیرند ، پس این نکته را فراموش نکنید. از دیگر بخش های مهم بررسی بازار، این است که اگر ما قصد تولید کالایی را داریم ، ابتدا باید میزان تولید در کشور، میزان صادرات در کشور، میزان واردات در کشور و… را هم بدانیم، پس یکی دیگر از بخش های بررسی بازار طرح توجیهی ، شامل این موارد خواهد بود که باید به صورت کامل ذکر شود. دیگر بخشی که در بخش بررسی بازار بسیار حائز اهمیت میباشد ، پیش بینی تقاضا است. پیش بینی تقاضا یکی از بخش های سخت و بسیار مهم در نگارش یک طرح توجیهی است، اما از آنجا که کسب و کار ما دید بلندمدت خواهد داشت، باید در نگارش طرح توجیهی، به این بخش توجه ویژه ای کنیم. اگر نویسنده طرح توجیهی تمامی بخش ها را با دقت نگارش کند اما در این بخش حوصله خرج نکند، از نظر کارشناسان طرح توجیهی، طرح او فاقد اعتبار است.

 

 

2- فنی :‌ فرآیند تولید، ظرفیت تولید و جزئیات ماشین آلات مورد استفاده و البته ساختمان ها
توجیح بذیری فنی یکی از مهمترین بخش های طرح توجیحی است .این بخش نخست به قابل اجرا بودن طرح مورد نظر میپردازد و اگر پاسخ مثبت بود، به سراغ روش اجرای طرح میرود که در این بخش تمامی نیازها و پیش نیازها از زمین گرفته تا محوطه سازی و از تاسیسات گرفته تا تجهیزات مورد نیاز را یک به یک معرفی و بررسی خواهد شد. در واقع تمامی سرمایه گذاری ثابت، در این بخش مشخص میشود.
در ادامه این بخش، کلیه مراحل احداث و بهره برداری طرح مورد نظر معرفی خواهد شد و هزینه های سرمایه گذاری که شامل هزینه های ثابت، هزینه های بهره برداری و سرمایه در گردش میباشد، به همراه مستندات در بانک مورد نظر بررسی میشوند و بانک ها که به نوعی میتوانند شریک شما در کسب و کارتان شوند، پس از مطالعه این بخش ( اگر به طور دقیق نوشته شده باشد) به شما جواب مثبت خواهند داد. البته در نظر داشته باشید که ابتدا توجیه پذیر بودن طرح مد نظرتان باید اثبات شوند.
بخش دیگر توجیه پذیری فنی طرح توجیهی، هزینه های جاری طرح مد نظرتان که شامل هزینه های استخدام نیرو، استهلاک، هزینه های مربوط به تامین مواد اولیه و … میشوند را حساب میکند.
اگر به صورت چکیده بخواهیم بگوییم، هدف از این تجزیه و تحلیل ها، پاسخ گویی به سوال طرح من از نظر مالی چگونه است و چه وضعیتی دارد خواهد بود.

 

3- مالی : محل بررسی شاخص های مالی همانند کل میزان سرمایه گذاری٬ دارایی ها، هزینه ها، در آمد و

نوشتن یک طرح توجیهی ، با این هدف نگارش میشود که برای تهیه کننده طرح سوددهی را به همراه بیاورد و به نوعی سود ده بودن سرمایه گذاری اورا تضمین کنددر بخش آنالیز مالی شاخص های مالی مختلفی صورت میگیرد که به سرمایه گذار یا صاحب کسب و کار کمک میکند تا تصمیم بهتری بگیرند.به همین علت میتوان آنالیز مالی طرح توجیحی را یکی از مهمترین بخش های این طرح دانست.یکی از نکات مهم آنالیز مالی طرح توجیحی استفاده کردن از هزینه های تولید ، هزینه های سرمایه گذاری طرح ، صورت گردش وجه نقد ، صورت حساب سود یا زیان و تراز نامه پیش بینی شده میباشد. ما برای این که تست کنیم آیا طرح توجیهی نوشته شده از مطلوبیت مناسبی برخوردار است از دو شیوه میتوانیم استفاده کنیم. این دو شیوه عبارت است از:

روش های آنالیز طرح توجیهی


1- آنالیز و بررسی اقتصادی 
آنالیز و بررسی اقتصادی به جریان های هزینه و فایده اجتماعی مربوط میشود.


2- بررسی مالی

بررسی مالی به جریان های سود و هزینه از نگاه سرمایه گذار مرتبط میشود.
برای داشتن یک آنالیز مالی موفق، باید مراحلی را سپری کنیم، این مراحل عبارتند از:

مراحل طرح توجیهی


مشخص کردن منابع موردنیاز طرح توجیهی
میزان سرمایه‌گذاری ثابت طرح
تهیه صورت نقدینگی طرح
میزان سرمایه در گردش طرح
سنجش سودآوری سرمایه‌گذاری طرح
مقدار هزینه‌های پیش‌بینی‌نشده طرح
تهیه ترازنامه برای طرح
تهیه صورت درآمد طرح
بررسی سودآوری تجاری طرح
بررسی مالی

 


تهیه طرح توجیهی در ایران نیز به همین رویه است و فقط فرمت بانک مورد نظر در شکل گیری طرح توجیهی تاثیر گذار است.
شرکت گویا ثبت در اراک وتهران از شرکت های پیشرو در زمینه مشاوره سرمایه گذاری و همچنین تهیه و تدوین طرح های توجیهی است. این شرکت با بهره گیری از کارشناسان خبره میتواند در تمامی شاخه های فعال در صنایع ایران همانند طرح های صنعتی٬ کشاورزی و دارویی٬ پتروشیمی و گردشگری فعالیت کند.